De geknotte wilg

De geknotte wilg

In 2017 krijgt mijn leven een wending. Een motorongeval heeft ingrijpende gevolgen en dwingt me tot herbezinning, verliesverwerking en loslaten wat was.

De voorwerpen die ik als jutter langs de Waal vond waren altijd een startpunt voor nieuw werk. Dat trok opnieuw mijn aandacht. Nu het struinen langs de rivier door fysieke beperkingen niet meer mogelijk is, is het de wilg die me inspireert. Je kunt haar knotten, maar ze loopt altijd weer uit. Haar takken zijn buigzaam en als je ze in de grond steekt, groeien ze uit tot bomen. Tot een herberg voor vogels.

Haar hout is zacht en makkelijk te bewerken. Dat biedt mij mogelijkheden om als kunstenaar weer aan de slag te gaan. Met een thema dat zich opdringt: verlies.

In het afgelopen jaar ben ik geconfronteerd met het verlies van gezondheid en werk, en met de impact daarvan op mijn leven en zijn. Het hout dat ik van de Waal gekregen heb, vertelt mijn verhaal.

Marjo Wiltingh, beeldend kunstenaar
2018

Marjo werkt aan ‘De Val’

 

Onder het thema ‘De geknotte wilg’ heeft Marjo de volgende kunstwerken gemaakt. Klik op de afbeelding om het kunstwerk in z’n geheel te zien.

 

In volgorde: 1. Bekken, 2. Levenskracht, 3. Golven van Emotie, 4. De Schreeuw, 5. De Val, 6. Helpnede Handen, 7. Warboel in mijn hoofd, 8. Verwrongen Pijn, 9. Gaan in Golven, 10. Lijden, 11. Uitgehold, 12. Verscheurd, 13. Ratelhoofd, 14. Feniks, 15. Masker wordt afgelegd, 16. Rouw, 17. Loslaten, 18. Leven, 19. Pijn, 20. Littekens, 21. Transformatie, 22. Geboorte, 23. Veerkracht, 24. Gestolde tranen