Navigation


Begeleiding
Marjo Wiltingh en Jos Janssen.

Kosten
2-daagse € 125 + materiaalkosten
5-daagse € 312 + materiaalkosten

 

Overig materiaal.

Brons: dagprijs
Invormmassa € 1,- per kg. De benodigde hoeveelheid brons is afhankelijk van het object. Het eindgewicht van het bronzen beeld is te benaderen door het gewicht van het wassen beeld te vermenigvuldigen met 11.

bronsgieten dagdeel
14 avonden of ochtenden, gecombineerd met beeldhouwavonden-ochtenden + 2 zaterdagen naar keuze uit de 2-daagse bronsgieten

Data
januari-mei / september-december
15 ochtenden of 15 avonden ma-di-wo-avond 19.30-22.00 uur, di- of donderdagochtend 09.30-12.00 uur.

Gemiste lessen kunnen ingehaald binnen cursusblok.
Flexibel in overleg bij onregelmatig werk.
Cursusdata
januari-mei / september-december ma-di-wo-avond 19.30-22.00 uur, di- of donderdagochtend 09.30-12.00 uur
Data

5 daagse Brons cursus 2017

17+18+28+29+30 juli

Data 2-daagse 2017

Brons giet dagen: 1e datum is invormen, datum na de + is gietdag

4+18 maart

8 + 15 april

13 + 27 mei

18 + 28 juli

16 + 23 september


Lokatie
Zepplinn Zin in Vormgeving te Doornenburg.

Info en inschrijving
Telefonisch Marjo Wiltingh
0481 -434988

Volg ons op Facebook

Brons-gieten

Voor wie?

De 2-daagse is geschikt voor iedereen die gefascineerd is door het bronsgieten en die het een uitdaging vindt om zelf wasmodellen te maken.(alles ter voorbereiding bij Zepplinn verkrijgbaar).De 1e dag bestaat uit lucht-en gietkanalen aanleggen en invormen. De tweede dag is de gietdag.(voorbereiden gieten, gieten,  uitpakken en grof afwerken).
De 5-daagse cursus. De 5-daagse cursus is voor beginners en mensen die geen tijd/ruimte hebben om thuis beelden te maken. De benodigde hoeveelheid brons is afhankelijk van het object. 11 maal het gewicht van het wassen beeld, is het kilogewicht van brons. Het cursusbedrag is inclusief lunch. Deze cursus is vooral een kennismaking met het hele proces van bronsgieten. Iedere deelnemer wordt begeleid uitgaande van de eigen kennis en vaardigheden.

De opzet
Tijdens de cursus komt het hele proces van bronsgieten aan bod. De eerste en de tweede dag gaan we aan de slag met het maken van beelden van was. Als de beelden gereed zijn, worden ze voorzien van giet- en ontluchtingskanalen en wordt er voor ieder beeld een vuurvaste mal gemaakt. De was wordt dan uit de mal gesmolten, volgens de cire-perduemethode, ook wel ‘de verloren wasvorm’ genoemd. De dag waarop de mallen uitgestookt worden, zijn we een dag vrij. Daarna is het tijd voor het meest spectaculaire onderdeel van het bronsgieten, namelijk het gieten van de vloeibare brons in de mallen. Nog spannender is de fase waarin de mallen stukgehakt worden en de bronzen werkstukken stukje bij beetje zichtbaar worden. De laatste twee dagen werken we de ruwe gietwerkstukken af en brengen we ze met patina op de gewenste kleur.

Begeleiding
De cursus wordt gegeven door Marjo Wiltingh en Jos Janssen. 
Marjo heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op het beeldhouwen in steen en het maken van bronzen objecten en laat zich vooral inspireren door mensen en Afrika. Zij is daarnaast trainer/ coach voor individuele begeleiding en voor groepen en bedrijven.